Đề thi thử THPT 2019 của thầy Bùi Văn Vinh #2

5/19/2019 9:39:56 AM
Đề thi thử đại học môn Tiếng Anh số 2 được biên soạn bởi Thầy Bùi Văn Vinh (ĐHSP HN) - GV chuyên luyện ngữ pháp, chuyên gia viết sách Tiếng Anh. SĐT: 0977.267.662. FB: https://www.facebook.com/quoc.vinh.10. Đề hiện chưa có giải thích đáp án chi tiết.
Choose the word that differs from the rest in the position of the main stress
  • deception
  • recipient
  • receding
  • recipe

Choose the word that differs from the rest in the position of the main stress.

  • arrival
  • technical
  • proposal
  • approval
Choose the word that differs from the rest in the pronunciation
  • failure

  • pleasure

  • leisure

  • measure

Choose the word which underlined part is pronounced differently from that of the others.

  • increase

  • meant

  • flea

  • lease

Choose the underlined part that needs correction.

The psychological experiment indicate that people remember more math problems that they can’t solve than those they are able to solve.

  • indicate
  • more
  • those
  • to solve

Choose the underlined part that needs correction

Salmon lay their eggs, and die in freshwater although they live in saltwater when most of their adults lives.

  • although
  • lay
  • adult lives
  • when

Choose the underlined part that needs correction

In order to survive, trees rely to the amount of annual rainfall they receive as well as the seasonal distribution of the rain.

  • of
  • rely to
  • as well
  • seasonal

Choose the correct answer. 

Choose the correct answer. 

Anne was not ___ to think that the test was too difficult.

  • who
  • the one who
  • the only one
  • among the people

Choose the correct answer. 

Over 20 years ___ but I never forgot the time we first met each other.

  • have gone down
  • have gone up
  • has gone by
  • has gone out

The surgeon tried to save the man but unluckily the ___ was not successful.

  • salvation
  • operation
  • generation
  • solution

Choose the correct answer. 

The teacher at this school ____ with flu one after the other.

  • went down
  • went off
  • went out
  • went under

_____ are unpleasant, but it will be nice when we get into the new house.

  • Movements
  • Removals
  • Removements
  • Moves

Choose the correct answer. 

Please cut my hair ____ the style in this magazine.

  • the same long as
  • the same long like
  • the same length like
  • the same length as

Choose the correct answer. 

The house is too dark. You’d better need ___ a bright color.

  • to be painted
  • painting it
  • to have it painted
  • to have it paint

Choose the correct answer. 

It’s time the authorities ___ people ____ safety helmets.

  • have/ wear
  • had/ wear
  • had/ to wear
  • have/ worn

Choose the correct answer. 

My music teacher suggested ___ for an hour before breakfast.

  • practising
  • to practise
  • having practised
  • to practising

Choose the correct answer. 

The new manager explained to the staff that she hoped to ___ new procedures to save time and money.

  • manufacture
  • establish
  • control
  • restore

Choose the correct answer. 

Can I ___ our brain for a moment? I can’t do this crossword by myself?

  • use
  • have
  • mind
  • pick

I can’t quite _____ out what the sign says.

  • make
  • get
  • read
  • carry

Choose the most suitable response to each of the following questions

- “Would you like to meet Mrs. Bruce?”

- “Yes, ____”

  • I can make an appointment with her
  • I’d love to
  • I find it very interesting
  • I don’t know where she living

Choose the most suitable response to each of the following questions

“Would you like a Coke?”

“_____.”

  • Yes, I’d like
  • Yes, please
  • Yes, I do
  • Yes, I like

Choose the word that is CLOSEST in meaning to the underlined part

He was sacked from his job after the manager discovered that he had stolen some money from his colleagues

  • dismissed
  • dropped
  • ejected
  • evicted

Choose the word that is CLOSEST in meaning to the underlined part

The detective was asked to probe into the mysterious disappearance of the painting

  • investigate
  • procure
  • recover
  • relinquish

Choose the word that is in OPPOSITE meaning to the underlined part

The piece of work is urgent and must be done without delay.

  • gradually
  • immediately
  • efficiency
  • previously

Choose the word that is OPPOSITE in meaning to the underlined part

These machines are older models and have to be operated by hand.

  • mechanically
  • manually
  • automatically
  • spiritually

Read the following passage and choose the correct answer to each of the questions.

Not so long ago almost any students who successfully completed a university degree or diploma course could find a good career quite easily. Companies toured the academic institutions, competing with each other to recruit graduates. However, those days are gone, even in Hong Kong, and nowadays graduates often face strong competition in the search for jobs.

Most careers organization highlight three stages for graduates to follow in the process of securing a suitable career: recognizing abilities, matching these to available vacancies and presenting them well to prospective employers.

Job seekers have to make a careful assessment of their own abilities. One area of assessment should be of their academic qualifications, which would include special skills within their subject area. Graduates should also consider their own personal values and attitudes, or the relative importance to themselves of such matters as money, security, leadership and caring of others. An honest assessment of personal interests and abilities such as creative or scientific skills acquired from work experience should also be given careful thought.

The second stage is to study the opportunities available for employment and to think about how the general employment situation is likely to develop in the future. To do this, graduates can study job vacancies and information in newspapers or they can visit a career office, write to possible employers for information or contact friends or relatives who may already be involved in a particular profession. After studying all various options, they should be in a position to make informed comparisons between various careers.

Good personal presentation is essential in the search for a good career. Job application forms and letters should, of course, be filled in carefully and correctly, without grammar or spelling errors. Where additional information is asked for, job seekers should describe their abilities and work experience in more depth, with examples if possible. They should try to balance their own abilities with the employer’s needs, explain why they are interested in a career with the particular company and try to show that they already know something about the company and its activities.

When graduates are asked to attend for the interview, they should prepare properly by finding out all they can about the prospective employer. Dressing suitably and arriving for the interview on time are also obviously important. Interviewees should try to give positive and helpful answers and should not be afraid to ask questions about anything they are unsure about. This is much better than pretending to understand a question and giving an unsuitable answer.

There will always be good career opportunities for people with ability, skills, and determination; the secret to securing a good job is to be one of them.

In paragraph 1, “those days are gone, even in Hong Kong”. Suggests that ____.

  • in the past, finding a good career was easier in Hong Kong than elsewhere
  • nowadays, everyone in Hong Kong has an equal chance of finding a good job
  • it used to be harder to find a good job in Hong Kong than in other countries
  • even in Hong Kong companies tour the universities trying to recruit graduates

The word “prospective” in paragraph 2 is closed in meaning to ____.

  • generous
  • reasonable
  • future
  • ambitious

According to paragraph 3, job seekers should:

  • aim to give a balanced account of what the employer needs.
  • divide the time equally between listening to the interviewer and speaking.
  • discuss their own abilities in relation to what the employer is looking for.
  • attempt to show the employer is looking for.

According to paragraph 3, graduates should ____.

  • only consider careers which are suited to them as people
  • include information about personal attitudes and values in their job application
  • consider how lucky they are to be able to find careers that provide such things
  • consider the values of their parents and families as well their own wishes

The advice given in the first sentences of paragraph 4 is to___.

  • find out what jobs are available and the opportunities for future promotion
  • examine the careers available and how these will be affected in the future
  • look at the information on, and probably future location of, various careers
  • study the opportunities and the kinds of training that will be available

According to paragraph 4, graduates should ____.

  • find a good position and then compare it with other careers
  • ask friends or relatives to secure them a good job
  • get information about a number of careers before making comparisons
  • find out as much as possible and inform employers of the complaints they want

Which of the following does “this” in paragraph 6 refers to?

  • Not being afraid to be unsure.
  • Giving positive and helpful answers to the questions.
  • Being prepared to ask questions about things they don’t understand.
  • Being unsure about the questions.

In paragraph 6, the writer seems to suggest that ____.

  • interviewees should ask question if they can’t think of an answer
  • pretending to understand a question is better than giving a suitable answer
  • it is better for interviewees to be honest than to pretend to understand
  • it is not a good idea for interviewees to be completely honest in their answers

Read the following passage and choose the correct answer to each of the questions.

Social parasitism involves one species relying on another to raise its young. Among vertebrates, the best known social parasites are such birds as cuckoos and cowbirds; the female lays an egg in a nest belonging to another species and leaves it for the host to rear

The dulotic species of ants, however, are the supreme social parasites. Consider, for example, the unusual behavior of ants belonging to the genus Polyergus. All species of this ant have lost the ability to care for themselves. The workers do not forage for food, feed their brood or queen, or even clean their own nest. To compensate for these deficits, Polyergus has become specialized at obtaining workers from the related genus Formica to do these chores

In a raid, several thousand Polyergus workers will travel up to 500 feet in search of a Formica nest, penetrate it, drive off the queen and her workers, capture the pupal brood, and transport it back to their nest. The captured brood is then reared by the resident Formica workers until the developing pupae emerge to add to the Formica population, which maintains the mixed-species nest. The Formica workers forage for food and give it to colony members of both species. They also remove wastes and excavate new chambers as the population increases

The true extent of the Polyergus and dependence on the Formica becomes apparent when the worker population grows too large for the existing nest. Formica scouts locate a new nesting site, return to the mixed-species colony, and recruit additional Formica nestmates. During a period that may last seven days, the Formica workers carry to the new nest all the Polyergus eggs, larvae, and pupae, every Polyergus adult, and even the Polyergus queen

Of the approximately 8000 species of ants in the world, all 5 species of Polyergus and some 200 species in other genera have evolved some degree of parasitic relationship with other ants.

Which of the following statements best represents the main idea of the passage?

  • The genus Polyergus is quite similar to the genus Formica.
  • Ants belonging to the genus Polyergus have an unusual relationship with ants belonging to the genus Formica.
  • Polyergus ants frequently leave their nests to build new colonies.
  • Polyergus ants frequently leave their nests to build new colonies.

The word “raise” is closest in meaning to _____.

  • rear
  • lift
  • collect
  • increase

The author mentions cuckoos and cowbirds because they _____.

  • share their nests with each other
  • are closely related species
  • raise the young of their birds
  • are social parasites

The word “it” refers to ______.

  • species
  • nest
  • egg
  • female

What does the author mean by stating that “The dulotic species of ants, however, are the supreme social parasites”?

  • The Polyergus are more highly developed than the Formica.
  • The Formica have developed specialized roles.
  • The Polyergus are heavily dependent on the Formica.
  • The Formica do not reproduce rapidly enough to care for themselves.

The word “excavate” is closest in meaning to _____.

  • find
  • clean
  • repair
  • dig

According to the information in the passage, all of the following terms refer to ants beginning to the genus Formica EXCEPT ______.

  • dulotic
  • captured brood
  • developing pupae
  • worker population

Read the following passage and choose the correct word (s) for each of the blanks.

One of the most beautiful parts of Britain is the Lake District. The Lake District is situated in the north-west of England and consists of high hills, mountains and, of course, lakes. In all, there are 16 lakes, of (41)_____ the largest is Lake Windermere. Over the years many writers have been (42)_____ with this region but there can be no (43)_____ that the most famous of all was William Wordsworth (1770-1850), who was born and lived almost the whole of his life there. He had close connections with the village of Grasmere, where he lived for some thirteen years. He loved this particular part of England and many of his poems of the joy he felt when surrounded by beautiful countryside

Every year more than 14 million people from Britain and abroad visit the Lake District to enjoy the fresh air and the scenery. Some go to walk in the mountains while others sailboats on the lakes or simply sit admiring the (44)_____ views. Unfortunately, the region is becoming a victim of its own success in attracting visitors. (45)____ come to the Lake District that they threaten to destroy the peace and quiet which many are searching for there.

Choose the correct answer.
  • all
  • them
  • which
  • those
Choose the correct answer.
  • associated
  • connected
  • bound
  • linked
Choose the correct answer.
  • thought
  • evidence
  • supposition
  • doubt
Choose the correct answer.
  • principal
  • magnificent
  • effective
  • significant
Choose the correct answer.
  • Such many people
  • So few people
  • So many people
  • Such people

Choose the sentence that is closest in meaning to each of the following questions.

“I have found a new flat,” said Ann.

  • Ann told that she had found a new flat.
  • Ann said to me that she had found a new flat.
  • Ann said that she has found a new flat.
  • Ann said me that she had found a new flat.

Choose the sentence that is closest in meaning to each of the following questions.

I have never played golf before.

  • This is the first time I have played golf.
  • I used to play golf but I gave it up already.
  • It’s the last time I played golf.
  • It is the first time I had played golf.

Choose the sentence that is closest in meaning to each of the following questions.

They canceled all flights because of fog.

  • All flights were cancelled by them of fog.
  • All flights were because of fog were canceled.
  • All flights were because of fog canceled.
  • All flights were canceled because of fog.

Choose the sentence that best combines each pair of sentences in the following questions.

We arrived at the conference. We realized our reports were still at home.

  • We arrived at the conference and realized that our reports are still at home.
  • It was until we arrived at the conference that we realize our reports were still at home.
  • Not until we arrived at the conference, did we realize that our reports were still at home.
  • Not until had we arrived at the conference, we realized our reports were still at home.

Choose the sentence that best combines each pair of sentences in the following questions.

I should have studied last night. However, I was too tired.

  • I couldn't study last night because I was very tired.
  • I studied last night because I was bored.
  • I studied last night because I had to.
  • I tried to study last night, but the homework was too hard.