Đề ôn luyện THPT QG độ khó TB-Khá số 2 (có giải thích đáp án chi tiết)
12/27/2019 6:39:28 PM
Đề thi gồm 50 câu hỏi theo đúng cấu trúc đề thi THPT chính thức. Đề đã được giải thích đáp án chi tiết đầy đủ.
Choose the word whose underlined part differs from the other three in pronunciation.
Choose the word which has the underlined part pronounced differently from the others.
Choose the word that differs from the rest in the position of the main stress.
Choose the word which main stress is placed differently from that of the others.
Choose the most suitable response to complete each of the following exchanges.
A husband asks his wife. - James: “How about going out for dinner at 8.30? ” - Kate: " _______ "
I know it's nice.
Of course, it is.
That's definitely right.
Great. I’d love it.
Nancy and James are talking about their school days.
Nancy: "I think school days are the best time of our lives."
James: "________. We had sweet memories together then."
I'm afraid so
I doubt it
Choose the word(s) CLOSEST in meaning to the underlined word(s). Humans depend on species diversity to provide food, clean air and water, and fertile soil for agriculture.
Choose the word(s) CLOSEST in meaning to the underlined word(s). It took me a very long time to recover from the shock of her death.
keep up with
Choose the word(s) which is OPPOSITE in meaning to the underlined word(s). Never in a million years did I think that I would actually win the lottery!
Choose the word(s) which is OPPOSITE in meaning to the underlined word(s). Happily for me, the actor I am working with is gorgeous and lovely.
Choose the correct answer to each of the following questions. Jim plays ______ piano very well.
He _____ sore eyes if he spends too much time on the computer.
Choose the correct answer to each of the following questions. What a terrible accident! Steve ________ his car when a bird flew into his windscreen.
She felt cold _____ she was wearing a winter coat.
in spite of
Choose the correct answer to each of the following questions. She's 85 now, but she will insist ______ doing all her own housework.
Choose the correct answer to each of the following questions. ______, Maria decided to exchange them for a different color.
Purchased the shoes
After purchasing the shoes
To purchase the shoes
On purchasing the shoes
Choose the correct answer to each of the following questions. _______, Vincent Van Gogh is one of the world’s most famous painters.
Born in Holland in 1853
Had born in Holland in 1853
Was born in Holland in 1853
Having born in Holland in 1853
Choose the correct answer.
They told me that my old car needs _______.
to be repaired
Choose the correct answer to each of the following questions. We didn't recognize him at first. His _________ has changed a lot.
Choose the correct answer to each of the following questions. She ______ advantage of her father’s good mood and asked if her boyfriend could stay for dinner.
Fat people should ______________ the temptation to eat a lot of sweet things.
Choose the correct answer to each of the following questions. I haven’t got the _______ to go up to a stranger at a party and introduce myself.
Choose the correct answer to each of the following questions. The teacher was ______ angry when John forgot his homework for the fourteenth time.
Choose the correct answer to each of the following questions. I will have a big exam tomorrow so I’ll be burning the midnight ______ tonight.
Read the following passage and choose the correct word or phrase that best fits each of the blanks. Valentine's Day is celebrated every year on 14 February. It's the day people show their affection for another person or people by sending cards, flowers or chocolates with messages of love. The day gets its name from a famous saint named Valentine, who is believed to be a priest from Rome in the third century AD, when Emperor Claudius II had banned marriage because he thought married men were bad soldiers. , Valentine felt this was unfair, so he broke the rules and arranged marriages in . When Claudius found out, Valentine was thrown in jail and to death. There, he fell in love with the jailer's daughter and when he was taken to be killed on 14 February he sent her a love letter signed "from your Valentine". It's thought that as part of the celebrations, boys drew names of girls from a box. They'd be boyfriend and girlfriend during the festival and sometimes they'd get married. Later on, the church wanted to turn this festival into a Christian celebration and decided to use it to remember St Valentine, too. Gradually, St Valentine's name started to be used by people to their feelings to those they loved.
Read the following passage then choose the best answer to each question below.
Since its foundation, the city of Venice has sunk deeper and deeper into the muddy lagoon bed. Its inhabitants reacted to this by simply piling one floor on top of the other just to keep the level. Up to six floors per house can be found today. Unfortunately, the situation has deteriorated dramatically since the 1930s. In less than 30 years, Venice sank more than it did before during two centuries. Although the reasons are complex, there is one cause in common: human beings. First, the industry of Mestre and Marghera used the groundwater of the lagoon, leading to a rapid sinking of the city. Second, chlorine and nitrogen wastes as well as wastewater from the major cities have attacked the petrified oak trees and slowly dissolved them. Global warming also causes more and more flooding, which is a further burden for the city. Up to now, there have been numerous projects for the protection of the lagoon, which are more or less effective. The GENESIS (gigantic electronic control dams at the entrance to the lagoon) project will regulate flooding in the city in the future, while other conservation projects have tried to eliminate industry in the lagoon – with limited success so far. To make matters worse, the population of Venice is shrinking. More and more Venetians are moving to Mestre. Venice is increasingly left to the tourists and greedy traders, but whether it is beneficial to the preservation of Venice remains to be seen.
What is the passage mainly about?
The city of Venice
Reasons for Venice’s sinking
Conservation projects for Venice
The foundation of Venice
According to the passage, all of the following are the reasons to the rapid sinking of the city EXCEPT ______.
the use of the lagoon’s groundwater
chlorine and nitrogen wastes as well as wastewater
The word ''them'' in paragraph 3 refers to ______.
the major cities
the petrified oak trees
the houses in Venic
The GENESIS project ______.
copes with the groundwater for the industry of Mestre and Marghera
copes with wastewater from major cities
copes with flooding in the city
copes with global warming
The word “shrinking” in paragraph 4 mostly means ______.
Readthe following passage.
An engine is a machine that creates mechanical motion from energy. In order to do this, an engine frequently requires some type of fuel to burn. Nowadays, many engines are used to power cars and other forms of transportation. These vehicles most commonly have an internal combustion engine and rely upon gasoline for power. However, there are several types of engines that can use alternative energy sources.Many people are trying to switch to them because gasoline, which is a fossil fuel, creates pollution and is also a nonrenewable resource. Alternative energy sources, meanwhile, create less pollution and are often renewable sources of energy.
These days, engines that are able to burn biofuels are somewhat common. Biofuels are fuels that are made from biological material, such as corn, soybeans, and sugarcane. These biofuels burn cleanly, so they produce much less pollution than fossil fuels. In some countries, such as Brazil: cars with biofuel engines are standard. In fact, most of the cars in Brazil have engines that can operate on either gasoline or biofuel.
A second type of alternative engine is the electric engine. Cars with electric engines have been common for decades. Most are being used in hybrid cars at the moment. These are vehicles that have both a gasoline-powered engine and an electric one. In many cases, the gasoline-powered engine is used to operate the car at high speeds on expressways. The electric engine is utilized for city driving. One benefit of hybrid cars is that as the gasoline-powered engine runs, it simultaneously recharges the electric engine.
A third type of alternative engine is the hydrogen engine. It utilizes hydrogen fuel cells, which convert hydrogen into electricity that can power the car. These days, there are many cars and buses that rely upon hydrogen engines. However, there are some problems associated with this type of engine. The hydrogen used in the engine must be processed from other materials, and it is also difficult to store. As a result, vehicles that run on hydrogen are expensive.
What would be the best title for the passage?
Biofuels: Can they really run car engines?
Cars to use internal combustion engines
New types of alternative energy engines
What is the best type of vehicle engine?
In paragraph 1, the word switch is closest in meaning to ______.
Based on paragraph 1, what is probably true about alternative energy sources?
They have only a great deal to produce.
They cost a great deal to produce.
They are less common than fossil fuels.
They are rejected by the majority of people.
The author uses corn, soybeans, and sugarcane as examples of _________.
Crops that are grown in Brazil.
Things that can be turned into biofuels.
Biological materials that grow quickly.
Plants that can be eaten by people.
What does the author say about biofuels in Brazil?
They are used more than gasoline.
Many Brazilians approve of them.
They were first discovered there.
Many cars there can run on them.
When do many hybrid cars use their electric engines?
When being driven in the countryside.
When being driven on city streets.
When being driven on highways.
When being driven on expressways.
In paragraph 3, the word recharges is closest in meaning to ________.
According to the passage, all of the following statements are true about hydrogen engines EXCEPT ________.
they cost a lot of money to operate
there are problems with their fuel source
cars and buses can both utilize them
renewing their batteries is difficult
Choose the underlined part that needs correction. The causewhy I want to change my job is this.
Choose the underlined part that needs correction. We have sometimes pizza for dinner when my mother comes home late.
Choose the underlined word or phrase that needs correction. The ticketswould sellthere if possible.
Choose the sentence that is CLOSEST in meaning to this one. A smart phone can send messages more quickly than a laptop.
A smart phone can't send messages as quickly as a laptop.
A laptop can't send message as quickly as a smart phone.
A laptop can send message as quickly as a smart phone.
A laptop can send message more quickly than a smart phone.
Choose the sentence that is closest in meaning to this sentence. Bobby asked me, "Will you be at the party on Saturday ?"
Bobby wanted to know if he would be at the party on Saturday.
Bobby asked me if I would be at the party on Saturday.
Bobby wanted to know if I am at the party on Saturday.
Bobby asked me if he will be at the party on Saturday.
Choose the sentence that is CLOSEST in meaning to this one. They knocked it down even though it was a lovely old building.
They couldn't have knocked that lovely old building down.
They needn't have knocked that lovely old building down.
They shouldn't have knocked that lovely old building down.
They may not have knocked that lovely old building down.
Choose the sentence that best combines this pair of sentences. She went to live in France. She realized how much she hated England.
Only when she went to live in France, did she realize how much she hated England.
Were she to go to live in France, she would realize how much she hated England.
Had she gone to live in France, she would have realized how much she hated England.
Not until she had realized how much she hated England did she go to live in France.
Choose the sentence that best combines this pair of sentences. I want to go to Mozambique this summer. However, I don’t have enough money.
I wish I had had enough money to go to Mozambique this summer.
If only I have had enough money to go to Mozambique this summer.
I wish to have enough money to go to Mozambique this summer.
If only I had enough money to go to Mozambique this summer.