Đề thi thử THPT Quốc gia 2020 môn Anh THPT Chuyên Hoàng Văn Thụ lần 1 (có giải thích đáp án chi tiết)

2/3/2020 8:37:54 PM
Đề thi thử THPT QG lần 1 năm 2020 của THPT Chuyên Hoàng Văn Thụ thuộc Sở GD&ĐT Hòa Bình

Choose the word that differs from the rest in the position of the main stress.

  • effective
  • popular
  • establish
  • diversity
Choose the word that has different stress pattern.
  • culture
  • prefer
  • accept
  • express

Read the following passage choose the correct answer to each of the questions.

LIFE SUCCESS AND SATISFACTION

Life satisfaction, which can be defined as general happiness or well-being, is related to several demographic and personal qualities. The factor of age is important because the elements that make up life satisfaction may differ from one age to the next. Income is more likely to predict life satisfaction among middle-aged and older adults than among young adults. Health is a more significant predictor of happiness among older adults than among the young or the middle-aged. However, average levels of life satisfaction do not change significantly with age. Generally speaking, older adults are as satisfied with their lives as are younger or middle-aged adults.

There is no single clement that guarantees high life satisfaction for everyone who possesses it. Happiness seems to consist of many things that each person weighs differently, such as income, education, work, and relationship. However, certain factors are reliable predictors of life satisfaction. One such predictor is health, especially one's perception of one's own health rather than a doctor's objective health assessment. Another predictor of life satisfaction 'is a feeling of being in charge of one's own life and a sense of authority over one's own decisions. Adults who feel that they have some choices and options are generally happier than those who feel that their lives are controlled by others or by fate or chance. For example. older adults who experience financial strain feel less life satisfaction mainly because the problem signals a loss of control over their lives.

The largest predictor of life satisfaction appears to be the adequacy of social relationships, especially marriage and family relationships. The perceived quality rather than the quantity of social interactions is most strongly related to happiness. Satisfaction with one's close personal relationships is more closely linked to overall life satisfaction than either demographic factors or satisfaction with other key aspects of adult life such as occupation. This is true even among highly educated men, who typically have a very high commitment to their work. The quality of social support available in one's key relationships affects the ability to handle stress and life changes as well as one's ongoing level of life satisfaction.

Studies suggest that family background and early-adulthood resources are predictors of psychological health or success at midlife. People who age well are those who start out well. One study showed that the happiest and most successful middle-aged adults all grown up in warm, supportive, intellectually stimulating families. Well-adjusted or successful middle-aged adults began adulthood with more personal resources, including better psychological and physical health at college age. They also had been practical and well organized in college and had shown grater intellectual competence.

However, no measure of early family environment or early-adult competence remained a significant predictor of psychological well-being at the end of middle age. One study of men revealed that at the age of 65, there were no childhood or early-adulthood characteristics that distinguished between men who had turned out well and those who had not. However, what did predict success and well-being at age 65 was the men's health and adjustment at midlife. These results suggest that a successful adult life is not something preordained from childhood or early adulthood but rather something created out of the opportunities available over the course of one's life. Late-life success is related more directly to midlife qualities or experiences. People who start out with certain advantages have a greater chance of experiencing further advantages: however, it is what one does with experiences - both positive and negative that determines long-term life satisfaction. The choices that people make in early adulthood help shape who they are at midlife,  and those midlife qualities in turn influence who they become later in life.

The word "problem' in paragraph 2 refers to _____.

  • authority
  • less life satisfaction
  • financial strain
  • fate or chance

Why does the author discuss a study of men in paragraph 5?

  • To explain differences among men of different ages.
  • To illustrate a point about satisfaction late in life.
  • To argue for more psychological studies about men.
  • To emphasize the importance of fathily relationships.

According to the passage, all of the following are predictors of life satisfaction EXCEPT _____.

  • control of own life
  • health
  • age
  • family relationships

The word "preordained" in paragraph 5 is closest in meaning to _____.

  • forgotten
  • organized
  • appreciated
  • determined

What point does the author make about the relationship of age to life satisfaction?

  • The factors that determine life satisfaction are the same at every age.
  • Young adults are more satisfied with their lives than older adults are.
  • Average levels of life satisfaction are similar for every age group.
  • Age is the primary factor in determining life satisfaction.

The phrase "in charge of" in paragraph 2 is closest in meaning to _____.

  • lucky in
  • worried about
  • responsible for
  • controlled by

It can be inferred from paragraph 5 that the author most likely believes which of the following about long-term life satisfaction?

  • It is measured differently for men and for women.
  • It is affected by the decisions made throughout adulthood.
  • It is directly related to having advantages during childhood.
  • It is purely the result of chance and cannot be predicted.

What does the author say about people who are well adjusted and successful at midlife?

  • They are generally better adjusted than their parents were.
  • They probably had positive personal qualities as young adults.
  • They are more satisfied with their lives than young adults are.
  • They perceive themselves as successful even when it is not true.

Find the underlined part that needs correction in the following question.

Mrs. Stevens, along with her cousins from New Mexico, are planning to attend the festival.

  • with
  • from
  • are
  • attend

Find the underlined part that needs correction in the following question.

Children learn primarily by directly experiencing the world around it.

  • primarily
  • experiencing
  • world
  • it

Find the underlined part that needs correction in the following question.

Factories located on the coastlines have released untreated pollution directly into the ocean.

  • located
  • have
  • pollution
  • into
Choose the word that has different pronunciation.
  • completes
  • exchanges
  • escapes
  • dislikes

Choose the word which has the underlined part pronounced differently from the others.

  • clean
  • dream
  • bread
  • cream

Choose the correct sentence that best combines each pair of sentences in the following question.

My mother is very busy with her work at the office. She still takes good care of us.

  • My mother is so busy with her work at the office that she cannot take good care of us.
  • My mother is too busy with her work at the office to take good care of us.
  • In spite of being very busy with her work at the office, my mother takes good care of us.
  • Because my mother is very busy with her work at the office, she takes good care of us.

Choose the answer that is closest in meaning to this sentence.

Arthur entered the store. Then, he realized that there was danger.

  • Only after entering the store did Arthur realize that there was danger.
  • Not until Arthur entered the store, he realized that there was danger.
  • It was not until Arthur entered the store then, he realized that there was danger.
  • Only when he entered the store then he realized that there was danger.

Choose the correct answer for each question.

Of all the world's major oceans _____ Arctic Ocean is the shallowest.
  • the
  • (no article)
  • a
  • an

Choose the correct answer.

Adrian got surprisingly high grades in the final exam. He _____ his lessons very carefully.

  • would have revised
  • needn't have revised
  • must have revised
  • can't have revised
He may be shy now, but he will soon come out of his _____ when he meets the right girl.
  • hole
  • shell
  • shed
  • shoe ill
The mobile phone is an effective mean of _____ in the world nowadays.
  • communicate
  • communication
  • communicatively
  • communicative
I could hear his voice but I couldn't _____ what he was saying.
  • bring about
  • try out
  • make out
  • turn up
If Tom had studied harder last term, he _____ better exam results now.
  • would have
  • would have had
  • is having
  • will have

Choose the correct answer.

Mary is afraid that she is becoming less and less familiar _____ her traditions.

  • with
  • on
  • to
  • at

Choose the correct answer.

They always kept on good _____ with their next-door neighbors for the children's sake.

  • terms
  • will
  • relations
  • relationship

Choose the correct answer.

The better the weather is_____.

  • the most the beaches get crowed
  • the more the beaches get crowded
  • the most crowded the beaches get
  • the more crowded the beaches get
Paul has just sold his _____ car and intends to buy a new one.
  • Japanese old black
  • old black Japanese
  • old Japanese black
  • black old Japanese
Her eyes are red and puffy since she _____ a lot.
  • is crying
  • has been crying
  • cried
  • has cried

_____, only thirty percent of these students succeeded in finding a job.

  • To have graduated
  • After their graduation
  • Once graduated
  • They had graduated
The children _____ by social networks are likely to suffer from depression and other health problems.
  • are obsessed
  • obsessed
  • obsessing
  • who obsessed
Parents often advise their children to study hard in the hope that they will _____ success in the future.
  • collect
  • master
  • gather
  • achieve

Find the word(s) CLOSEST in meaning to underlined word(s) in each of the following questions.

Many people left early because the film was uninteresting.

  • attractive
  • exciting
  • boring
  • informative

Find the word(s) CLOSEST in meaning to underlined word(s) in each of the following questions.

A series of programs have been broadcast to raise public awareness of healthy living.

  • confidence
  • understanding
  • experience
  • assistance

Find the word(s) OPPOSITE in meaning to underlined word(s) in each of the following questions.

Today students are under a lot of pressure due to the high expectations from their parents and teachers.

  • emotion
  • nervousness
  • relaxation
  • stress

Find the word(s) OPPOSITE in meaning to underlined word(s) in each of the following questions.

If you are at a loose end tomorrow, why don't we spend the day sunbathing and relaxing on the beach?

  • having a lot to do
  • having nothing to do
  • having a lot to gain
  • having nothing to lose

Read the passage and answer the questions:

Marriage is an ancient religious and legal practice celebrated around the world. However, wedding customs vary from country to country.

The Wedding Dress: In many countries, is customary for the bride to wear a white dress as a symbol of purity. The tradition of wearing a special white dress only for the wedding ceremony started around 150 years ago. Before that most women could not afford to buy a dress that they wear once. Now, bridal dresses can be bought in a variety of styles.

The Wedding Rings: In many cultures, couples exchange rings, usually made of gold or silver and worn on the third finger of the left or right hand, during the marriage ceremony.

Flowers: Flowers play an important role in most weddings. Roses are said to be the flowers of love, and because they usually bloom in June this has become the most popular month for weddings in many countries. After the wedding ceremony, in many countries, the bride throws her bouquet, into a crowd of well-wishers - usually her single female friends. The person who catches this bouquet will be the next one to marry.

Gifts: In Chinese cultures, wedding guests give gifts of money to the newly-weds in small red envelopes. Money is also an appropriate gift at Korean and Japanese wedding. In many Western countries, for example in the UK, wedding guests give the bride and groom household items that they may need for their new home. In Russia, rather than receiving gifts, the bride and groom provide gifts to their guests instead.

With the continued internationalization of the modern world, wedding customs that originated in one part of the world are crossing national boundaries and have been incorporated into marriage ceremonies in other countries.

The word “incorporated” in paragraph 6 mostly means _____.
  • given
  • integrated
  • brought
  • separated
The tradition of wearing a white dress only for one's wedding ceremony is _____.
  • less than 200 years ago
  • over a century ago
  • about 150 years ago
  • less than 100 years ago
Which of the following is the best title of the passage?
  • Wedding day
  • Wedding ceremonies
  • Wedding history
  • Wedding customs
The word “this” in paragraph 4 refers to which of the following?
  • rose
  • June
  • role
  • love
Which of the following information is TRUE according to the passage?
  • Thanks to globalization, one country's wedding customs may be added to other countries'.
  • It is customary to wear wedding ring on the third finger of the left hand.
  • Nowadays, every bride can afford to buy a wedding dress to wear only once.
  • It is believed that any person who catches the bride's bouquet must be the next to marry.

Matthew is talking about Ann's new schoolbag.

Matthew: "You really have a beautiful schoolbag, Ann. I've never seen such a perfect thing on you."

Ann: "_____”.

  • Thanks. That's a nice compliment.
  • What a shame!
  • I don't like your compliment.
  • Oh, it's not my favourite choice.

Mark and Joe are talking about doing charity work.

Mark: "As far as I know, doing charity work is a really helpful thing for everyone in the society."

Joe: "_____”.

  • I'll take part in this campaign.
  • I couldn't agree with you more.
  • That sounds great.
  • That's fine for me.

Choose the answer that is closest in meaning to this sentence.

Many people think that the new regulations will encourage people to use less energy.

  • It was thought that lower consumption of energy was stimulated by the new regulations.
  • The new regulations are thought to encourage lower consumption of energy.
  • Lower consumption of energy is thought to lead to the introduction of the new regulations.
  • It is thought that the new regulations will encourage people to consume more energy.

Choose the answer that is closest in meaning to this sentence.

He last visited London three years ago.

  • He hasn't visited London for three years.
  • He didn't visit London three years ago.
  • He has been in London for three years.
  • He was in London for three years.

Choose the answer that is closest in meaning to this sentence.

"We will not leave until we see the manager," said the customers.

  • The customers decided to leave because they did not see the manager.
  • The customers agreed to leave before they saw the manager.
  • The customers promised to leave before they saw the manager.
  • The customers refused to leave until they saw the manager

Choose the word or phrase that best fits the space in the passage.

The final stage before adulthood is adolescence. This is a period of transition for teenagers and there are many crucial milestones. Socially and emotionally, teens worry that they may not be developing at the same rate  their peers. They become extremely self-conscious and may be overly sensitive about their appearance. Teens may rebel their parents but are also more able to accept the consequences of their actions.

This is also a period of enormous physical changes and adolescents experience changes in their physical development at a rate unparalleled since infancy. These changes include significant gains in height and weight. Within a year, boys and girls can gain an of 4.1 inches and 3.5 inches in height respectively. This growth spurt typically occurs two years earlier for girls than for boys and can tend to make both sexes go through a clumsy phase. their cognitive development, adolescents have greater reasoning skills and have developed the ability to think logically and hypothetically. They are also able to discuss more abstract concepts. They should also have strategies to help them study.