Đề ôn thi tốt nghiệp THPT số 48

8/27/2020 10:40:00 AM

Choose the word whose underlined part differs from the other three in pronunciation.

  • hydro

  • lifestyle
  • environment
  • immigrant

Choose the word whose underlined part differs from the other three in pronunciation.

  • developed
  • addicted
  • influenced

  • distinguished

Choose the word which differs from the other three in the position of primary stress.

  • media
  • belief
  • culture
  • newspaper

Choose the word which differs from the other three in the position of primary stress.

  • preservation
  • development
  • computer
  • communicate

Read the following passage and choose the correct answer to each of the following questions.

Fifty-five delegates representing all thirteen states except Rhode Island attended the Constitutional Convention in Philadelphia from May to September 1787. The delegates had been instructed by the Continental Congress to revise the old Articles of Confederation, but most believed that a stronger central government was needed. There were differences, however, about what structure the government should take and how much influence large states should have.

Virginia was by far the most populous state, with twice as many as people as New York, four times as many as New Jersey, and ten times as many as Delaware. The leader of the Virginia delegation, James Madison, had already drawn up a plan for government, which became known as the Large State Plan. Its essence was that congressional representation would be based on population. It provided for two or more national executives. The smaller states feared that under this plan, a few large states would lord over the rest. New Jersey countered with the Small State Plan. It provided for equal representation for all states in a national legislature and for a single national executive. Angry debate, heightened by a stifling heat wave, led to deadlock.

A cooling of tempers seemed to come with lower temperatures. The delegates hammered out an agreement known as the Great Compromise – actually a bundle of shrewd compromises. They decided that Congress would consist of two houses. The larger states were granted representation based on population in the lower house, the House of Representatives. The smaller states were given equal representation in the upper house, the Senate, in which each state would have two senators regardless of population. It was also agreed that there would be a single executive, the president. This critical compromise broke the logjam, and from then on, success seemed within reach.

What is the main topic of this passage?

  • James Madison's plan to create a stable structure for the government of the United States
  • The differences in population and relative power between the original states
  • A disagreement at the Constitutional Convention and a subsequent compromise
  • The most important points of the Small State Plan

It can be inferred from the passage that ______.

  • every state in the country is larger than Delaware
  • Delaware has no right at the Constitutional Convention
  • Virginia is ten times larger than Delaware
  • Delaware has a small population compared to Virginia, New Jersey, New York

It can be inferred from the passage that the Articles of Confederation ______.

  • allowed small states to dominate large ones
  • provided for only a weak central government
  • were revised and presented as the Large State Plan
  • were supported by a majority of the delegates at the Convention

According to the passage, in 1787 which of the following states likely had the FEWEST people?

  • New York
  • Delaware
  • New Jersey
  • Virginia

In paragraph 2, the phrase "this plan" refers to ______.

  • a plan suggested by the national legislature
  • the Small State Plan
  • a compromise plan
  • the Large State Plan

According to the passage, the weather had what effect on the Constitutional Convention?

  • Cold temperatures made Independence Hall an uncomfortable place to work.
  • Hot weather intensified the debate while cooler weather brought compromise.
  • Bad weather prevented some of the delegates from reaching Philadelphia.
  • Delegates hurried to achieve an agreement before winter arrived.

Which of the following is NOT given in the passage as one of the provisions of the Great Compromise?

  • Each state would have two senators.
  • Congress would be divided into two bodies.
  • There would be only one national executive.
  • The president would be elected by popular vote.

The author uses the phrase "broke the logjam" in paragraph 3 to indicate that ______.

  • the Convention came to a sudden end
  • the situation had become desperate
  • the government was nearly bankrupt
  • some major problems had been solved

Choose the correct answer.

Water pollution occurs when chemicals or substances that make water contaminated are discharged directly or indirectly into water bodies without enough ______ to get rid of harmful compounds.

  • treatable
  • treated
  • treating
  • treatment

They have lived next door to us for years ______ we hardly ever see them.

  • yet
  • although
  • so
  • and

Choose the correct answer.

Violence on TV can have a bad ______ on children.

  • affect
  • consequence
  • influence
  • result

Choose the correct answer.

______ people in cities now choose to get married later than previous generations.

  • More and more
  • Little by little
  • Less and less
  • Many and many

Choose the correct answer.

Deforestation increases the evaporation of water from the ground, ______ can lead to extensive droughts.

  • which
  • who
  • that
  • whose

Choose the correct answer.

______ like ao dai, kimono, hanbok help preserve a country’s heritage and educate people about their history.

  • National costumes
  • Tradition food
  • Traditions and customs
  • Folktales

Choose the correct answer.

People are encouraged to take bottles to bottle-banks, and only shops in supermarkets which use ______ packing.

  • environment-friendly
  • environmental-friendly
  • environmentally-friendly
  • friendly-environment

Three flights over Pacific ______ due to the poor weather conditions.

  • has been canceled
  • have been canceled
  • canceled
  • was canceled

Choose the correct answer.

I ______ to contact you for days but you seem to be elusive.

  • had been trying
  • was trying
  • have been trying
  • have tried

Choose the correct answer.

The ______ of modern technologies has undeniably brought so much comfort to the lives of people.

  • interaction
  • advent
  • emergency
  • identity

Choose the correct answer.

A lack of numerical skills prevents people ______ applying for better paid job or retraining.

  • with
  • in
  • for
  • from

Choose the correct answer.

______ builds strong school communities through class blogs, discussion forums and videos.

  • Networking society
  • Social networking
  • Cyber bullying
  • Internet addiction

Teens may have access to the Internet through personal ______ like smartphone, but younger children still use the family computer to get online.

  • information
  • instruments
  • devices
  • document

Choose the correct answer.

We are building the Internet to______ each other better, to share information, to collaborate, to offer mutual support and so on.

  • connect with
  • relate to
  • search for
  • consist of

Choose the word(s) CLOSEST in meaning to the underlined word(s).

In 2012, 9% of the energy consumed in the USA came from the renewable sources. Out of this, hydro-power accounted for 16%.

  • produced
  • utilized
  • costumed
  • recycled

Choose the word(s) CLOSEST in meaning to the underlined word(s).

“What I’ve got to say to you now is strictly off the record and most certainly not for publication.” said the government staff to the reporter.

  • beside the point
  • not popular
  • not recorded
  • not yet official

Choose the word(s) OPPOSITE in meaning to the underlined word(s).

A loss of social values means our society is deteriorating.

  • improving
  • expanding
  • existing
  • changing

Choose the word(s) OPPOSITE in meaning to the underlined word(s) in the following question.

After their long-standing conflict had been resolved, the two families decided to bury the hatchet.

  • become enemies
  • become friends
  • give up weapons
  • reach an agreement

Choose the underlined part that needs correction.

Local people are advised to use economic boxes and reuse containers such as glass jars and cartons instead of wrapping food in plastic.

  • economic
  • and reuse
  • cartons
  • instead of

Choose the underlined part that needs correction.

When we arrived at her house, I found she has been out with her new friend without leaving me a note.

  • arrived
  • has been
  • leaving
  • a note

Choose the underlined part that needs correction.

Clean Up Australia Day welcomes more than half a million volunteers who help to clear thousands of tons of garbage from beaches, parks, streets and waterway.

  • welcomes
  • half a million
  • garbage
  • waterway

Mum: "Would you like a cheese cake I just made, darling?"

Ron: "______."

  • That would be lovely
  • Either, I don't mind
  • I could help you make it
  • I'm having a test tomorrow

Debbie and Mary are in the canteen.

Debbie: “Here’s a small gift for your birthday. It’s something I know you like.”

Mary: “_____”

  • You are absent-minded but how can you know the gift I like?
  • So did you remember my birthday! Thank you so much!
  • You may be right but I don’t like it much.
  • Unbelievable! How much did you pay for it?

Choose the sentence that is closest in meaning to this one.

My sister and I dressed as quickly as we could, but we missed the school bus and we were late for school.

  • My sister and I could dress quickly but could not be in time for school.
  • My sister and I missed the school bus, so we were late for school.
  • My sister and I dressed quickly but we were late for school because we missed the school bus.
  • My sister and I were late for school because we dressed so quickly.
Choose the sentence that is closest in meaning to this one.

The burglar was caught red- handed by the police when he broke into the flat.

  • The police caught the burglar to break into the flat.
  • The police caught the burglar when breaking into the flat.
  • When the burglar had broken into the flat, the police caught him at once.
  • The police caught the burglar breaking into the flat.

Choose the sentence that is closest in meaning to this one.

Realizing the environmental impact of the fashion industry, some bloggers, vloggers, and influencers are now entering the 'no-buy' movement.

  • It is a new trend that some bloggers, vloggers and influencers now refuse to buy new stuff regardless of the environment impact of the fashion industry.
  • Instead of using the things they have already owned, some bloggers, vloggers, and influencers make a commitment to buy new stuff because of the environment impact of the fashion industry.
  • With the fashion industry's environmental impact under consideration, there's a move to avoid new stuff among some bloggers, vloggers, and influencers.
  • Some bloggers, vloggers and influencers, taking fashion industry's environmental impact into account, now deny buying new products.

Choose the sentence that best combines this pair of sentences.

Peter had very little money. He managed to make ends meet.

  • Peter found it hard to live on very little money.
  • Having a little money, Peter couldn’t make ends meet.
  • Peter could hardly live on little money.
  • Peter got by on very little money.

Choose the correct sentence that best combines this pair of sentences.
They are my two sisters. They aren’t teachers like me.

  • They are my two sisters both of whose are teachers like me.
  • They are my two sisters, neither of whom are teachers like me.
  • Like me, neither of my two sisters aren’t teachers.
  • They are my two sisters who neither are teachers like me.

Read the following passage and choose an option to indicate the correct answer to each of the blanks.

Global warming is the current increase in temperature of the Earth’s surface (both land and water) as well as its atmosphere. Average temperature around the world have risen by 0.75°C (1.4°F) the last 100 years. About two thirds of this increase has occured since 1975 in the past, when the Earth experienced increases in temperature it was the result of natural causes, but today it is being caused by accumulation of greenhouse gases in the atmosphere produced by human .
The natural greenhouse effect maintains the Earth’s temperature at a safe level making it for humans and many other life forms to exist. However, since The Industrial Revolution what benefits human has significantly enhanced the greenhouse effect the Earth’s average temperature to rise by almost 1°C. This is creating the global warming we see today.

Read the following passage and choose one option to indicate the correct answer to each of the questions. 

How to protect children Web fans from unsuitable material online while encouraging them to use the Internet has long been discussed in the US. 

For some parents, the Internet can seem like a jungle, filled with danger for their children. But jungles contain wonders as well as hazard and with good guides, some education, and a few precautions, the wilds of the Internet can be safely navigated. “Kids have to be online. If we tell our kids they can’t be allowed to surf the Internet, we’re cutting them off from their future,” said an expert. Most kids have started to use search engines. Many of them are great for finding tons of interesting Internet sites, and they can also locate places where you might not want your kids to go. There are search engines designed just for kids. A certain software contains only sites that have been selected as safe. The most popular way would be to use what is known as a “content screener”. But this can’t be wholly reliable, and the best thing parents can do is to talk to their kids and let them know what is OK or not OK to see or do on the Internet. Another way is that mum or dad is nearby when the child is surfing the Internet. A few other tips as follows:

 -Don’t put the PC in a child’s room but keep it in an area where mum or dad can keep an eye on things. That also makes the Internet more of a family activity. 

-Ask your child what he or she has been doing and about any friends they make online. 

-Tell your child not to give online strangers personal information, especially like address and phone number. 

And tell your children never to talk to anyone they meet online over the phone, send them anything, accept anything from them or agree to meet with them unless you go along. 

Which of the following is right according to the passage?

  • Children’s not having access to Internet may have effect on their progress.
  • Searching engines can help children to select materials fit for them.
  • Using a content screener is most reliable for keeping children having access to Internet.
  • Surfing the Internet is the best method of educating children.

The passage is mainly about the subject of _______.

  • Internet in America
  • appreciating Internet
  • opposing children’s online
  • American children going online

According to the passage, we can infer that _______.

  • Internet is a jungle full of danger
  • a child who is on-line is in danger
  • Internet contains a lot of harmful sites
  • soft wares fit for children want programming

The best way to protect children from improper material is _______.

  • to buy some search engines for the children
  • to talk to the children and persuade them to tell right from wrong
  • to be nearby when they are surfing the Internet
  • to install a content screener on the computer

The word “hazard” in the passage means _______.

  • peril
  • loss
  • luck
  • instruction