Đề ôn thi tốt nghiệp THPT số 39

8/27/2020 8:00:00 AM

Read the following passage and choose the correct answer to each of the following questions.

In today's competitive world, what responsible parents would not want to give their children but the best possible start in life? For this reason, many parents want their children, often as young as ten months old, to become familiar with computers. They seem to think that if their children grow up with computers, they will be better equipped to face the challenges of the future. 

No one has proved that computers make children more creative or more intelligent. The truth may even be the opposite. Educational psychologists claim that too much exposure to computers, especially for the very young, may negatively affect normal brain development. Children gain valuable experience in the world from their interaction with physical objects. Ten-month-old babies may benefit more from bumping their heads or putting various objects in their mouths than they will from staring at eye-catching cartoons. A four-year-old child can improve hand-eye coordination and understand cause and effect better by experimenting with a crayon than by moving a cursor around a computer screen. So, as educational psychologists suggest, instead of government funding going to more and more computer classes, it might be better to devote resources to music and art programs. 

It is ludicrous to think that children will fall behind if they are not exposed to computers from an early age. Time is too precious to spend with a "mouse". Now is the time when they should be out there learning to ride a bike. There will be time later on for them to start banging away at keyboards. 

Children who spend a lot of time on their computers ________.

  • will suffer from brain damage
  • do not necessarily make more progress than those who don't
  • tend to have more accidents than those who don't
  • tend to like music and art more than those who don't

What would be an appropriate title for this passage?

  • More computers mean brighter future
  • Never too early to start
  • Computers in schools
  • Let kids be kids

The pronoun "they" in paragraph 2 refers to _______.

  • heads
  • mouths
  • babies
  • objects

What is TRUE according to the passage?

  • It is better for children to take computer lessons than art lessons.
  • Parents should not put off buying a computer for their children.
  • There is no evidence that children who use computers are cleverer than those who do not.
  • Computers seriously harm children's eyesight.

The word "ludicrous" paragraph 3 mostly means ________.

  • sensible
  • ridiculous
  • humorous
  • ironic

Choose the correct answer.

In a __________ class, it is a great opportunity to learn about different customs and traditions around the world.

  • multilingual
  • multi-disciplinary
  • multi-dimensional
  • multinational

Choose the correct answer.

_____ atheist does not believe that _____ God exists.

  • An/0
  • 0/the
  • The/the
  • An/a

Choose the correct answer.

I want to ___ advantage of the sale at the shoe shop while it's on.

  • make
  • have
  • get
  • take

Choose the correct answer.

The customer insists on ______ a refund for his purchase.

  • to be given
  • giving
  • being given
  • having given

Choose the correct answer.

I’m not going to go ice skating! I’d only fall over and __________ a fool of myself.

  • create
  • show
  • do
  • make

Choose the correct answer.
He was sent to hospital _______ by a man.

  • after attacking
  • after was attacked
  • after having attacked
  • after being attacked

The teacher was absent today, _____.

  • but classed was cancelled.
  • and classes was cancelled.
  • so that class was cancelled.
  • so class was cancelled.

Choose the correct answer.

He ______ sleeps late on Saturdays.

  • typically
  • typical
  • atypical
  • typify

Choose the correct answer.

I turned down the job __________ the attractive salary.

  • despite
  • because
  • although
  • because of

Choose the correct answer.
Before the open-door policy in 1986, people ___________ a harder life.

  • have
  • had had
  • had
  • would have

Choose the correct answer.
If he had got up early yesterday morning, he ______ the bus.

  • missed
  • won't miss
  • wouldn't miss
  • wouldn't have missed

Choose the correct answer.

The bridge connecting Potsdam to Suffern will open ____ traffic on Tuesday.

  • to
  • at
  • as
  • from

Choose the correct answer.

As the drug took ____, the boy became quieter.

  • action
  • effect
  • force
  • influence

Our karate master is as quick as _____.

  • wave
  • thunder
  • current
  • lightning

Choose the most suitable response.

- “Thanks a lot for your help.”

- “______”

  • Don’t mention it.
  • Oh, that’s too bad.
  • Oh, I’m sorry to hear that.
  • Of course.

Choose the most suitable response.
Jenny is talking to Mary on the phone.
- Jenny: “Would you like to go shopping with me tomorrow? ”
- Mary:"_______"

  • I don't like to come.
  • Sorry for being late.
  • I'm going to see the doctor now.
  • I’d love to but I’ve got to see the dentist then.

Choose the word(s) which is CLOSEST in meaning to the underlined word(s).

The gravitational forces of the sun and the moon are fundamental in causing ocean tides.

  • unique
  • essential
  • odd
  • current

Choose the word that is CLOSEST in meaning to the underlined word(s).

The new cowboy-film catches the fancy of the children.

  • attracts
  • Satisfies
  • surprises
  • amuses

Choose the word(s) that is OPPOSITE in meaning to the underlined word(s).

Many women prefer to use cosmetics to enhance their beauty and make them look younger.

  • improve
  • worsen
  • maximize
  • enrich
Choose the word(s) which is OPPOSITE in meaning to the underlined word(s).
In the fullness of time Britain will become the best place in the world to do business.
  • Eventually
  • Initially
  • Speedily
  • Finally
Choose the word which has the underlined part pronounced differently from the others.
  • early
  • first
  • near
  • learn

Choose the word which has the underlined part pronounced differently from the others.

  • houses
  • benches
  • bookshelves
  • couches

 Choose the word that differs from the other three in the position of primary stress.

  • simply
  • common
  • brother
  • across

Choose the word that differs from the other three in the position of primary stress.

  • absolute
  • important
  • responsible
  • familiar

Choose the sentence that best combines this pair of sentences.

His friends supported and encouraged him. He did really well in the competition.

  • Such were his friends' support and encouragement that he couldn't do really well in the competition.
  • If his friends had given him support and encouragement, he could have done really well in the competition.
  • Had it not been for his friends' support and encouragement, he couldn't have done so well in the competition.
  • No matter how much his friends supported and encouraged him, he couldn't do well in the competition.

Choose the correct sentence that best combines this pair of sentences.

We arrived at the conference. Then we realized that our reports were still at home.

  • No sooner had we realized that our reports were at home than we arrived at the conference.
  • Only after we arrived at the conference did we realize that our reports were still at home.
  • Not until we arrived at the conference that we realized that our reports were still at home.
  • Hardly had we arrived at the conference that we realized that our reports were still at home.

Choose the underlined part that needs correction.

It is said that Einstein felt very badly about the application of his theories to the creation of weapons of war.

  • It is said
  • very
  • badly
  • to

Choose the underlined part that needs correction.

Her passion for helping people have motivated her to found her own charity organization.

  • for
  • have motivated
  • found
  • organization

Choose the underlined part that needs correction.

The novel was such interesting that I read it from the beginning to the end in 4 hours.

  • such
  • read
  • the beginning
  • in

Choose the sentence that is closest in meaning to this sentence.

I find it useful to join the sports club.

  • Joining the sports club is not useful for me.
  • It is useful for me to join the sports club.
  • I used to join the sports club.
  • I never like joining the sports club.

Choose the sentence that is closest in meaning to the following question.

During rush hours, traveling by car is slower than traveling by motorbike.

  • During rush hours, traveling by car is faster than traveling by motorbike.
  • During rush hours, traveling by motorbike is faster than traveling by car.
  • During rush hours, traveling by car is as slow as traveling by motorbike.
  • During rush hours, traveling by motorbike is slower than traveling by car.
Choose the sentence that is CLOSEST in meaning to this one.
It’s impossible that the computer has made a mistake.
  • The computer mustn’t have made a mistake.
  • The computer couldn't have made a mistake.
  • The computer shouldn't have made a mistake.
  • The computer might not have made a mistake.

Read the following passage and choose the best option for each of the blanks.

The relationship between students and teachers is less formal in the USA than in many other countries, especially at the college level. American college students do not stand up when their teachers the room. Students are generally encouraged to ask questions in class, to stop in the professor’s office for extra help, and to phone if they are absent. Most teachers students to enter the class late or leave early, if necessary. the lack of formality, students are still expected to be polite to their teacher and fellow classmates.

When students want to ask questions, they usually a hand and wait to be called on. When a test is being given, talking to a classmate is not only rude but also risky. Most American teachers consider that students are talking to each other during a test is cheating.

(Source: https://goo.gl/DV77C2)

Read the following passage and choose the correct answers.

In the event of long-term school closures from the coronavirus, a piece of advice is given for parents and schools on how to prepare: use remote learning.

Unfortunately, it’s not that simple. In fact, remote learning may be impossible for many schools to offer students on such short notice.

Not all students have access to technology.

While 58% of American schools are reported to have  1:1 computer program, not all schools assign a computer to each student during the school day, nor do they all allow students to bring the devices home with them.

25% of students don’t have access to computers at home, either. Internet access is also a problem, with higher-income families six times more likely than low-income families to have high-speed internet.

Cell phones are not the answer.

It is true that most students have cell phones. But have you ever tried to actually type an essay on one? Many students do, but with a lower quality of work. Moreover, multi-tasking by opening several tabs is often required for an assignment, and this is not easy to do on a cellphone.

Reading complex information requires focus, and when using a cell phone, students can be easily interrupted by calls, texts, and notifications. The time and effort of doing academic work on a handheld device is a recipe for frustration.

It takes time and training to develop an online class.

Some teachers use flipped classrooms, where students watch videos at home and practice skills during class time, and those classes may be the most effective in terms of accommodating students should their schools close.

Unfortunately, that’s the norm. Most teachers still use the traditional “face to face” model. Developing an online course is time-intensive and requires training that most teachers have not had.

We need to be realistic.

Even though much is still unknown about the coronavirus, students and schools must be prepared. Parents, administrators, and teachers need to have realistic expectations about what our students can accomplish while at home and away from school. We need to all be on the same page to reduce anxiety for students and families during this stressful, challenging crisis.

Which best serves as the title for the passage?

  • Long-term School Closures due to Coronavirus
  • Cell Phones: the Solution to Remote Learning
  • How Teachers Use flipped Classrooms
  • Remote Learning: the Unworkable Plan in the Time of Coronavirus

The word "assign" in the first paragraph is closest in meaning to ______.

  • give out
  • make up
  • take on
  • set off

The word "them" in the third paragraph refers to ______.

  • American schools
  • school computers
  • American students
  • American families

According to the passage, an essay done on a cell phone is __________. 

  • a recipe for frustration
  • of lower quality
  • easy but time-consuming
  • the answer to remote learning

As stated in the passage, flipped classrooms are considered _________.

  • as the best way to accommodate students while they're away from school.
  • as a traditional teaching model
  • to be stressful and challenging
  • to be easily interrupted by calls, texts, and notifications

The phrase "be on the same page" in the last paragraph is closest in meaning to _______. 

  • live under the same roof
  • cooperate with others
  • be in agreement
  • join the same organization

Which statement is NOT true according to the passage?

  • Three fourths of American students have access to computers at home.
  • It is reported that more than half of American schools have 1:1 computer program.
  • Higher-income families are six times more likely than low-income families to have high-speed internet.
  • All American students are not allowed to bring their school computers home.

What can be inferred about the coronavirus from the passage?

  • Despite its being much unknown, the coronovirus causes anxiety for students and families in the U.S.
  • All American schools have been closed and applied remote learning due to the coronavirus.
  • Because of the coronavirus, American students now must accomplish their homework on cell phones.
  • The coronavirus has caused an economic crisis in the U.S.