Đề thi thử THPT 2019 của thầy Bùi Văn Vinh #1

17/05/2019 6:33:33 SA
Đề thi thử đại học môn Tiếng Anh số 1 được biên soạn bởi Thầy Bùi Văn Vinh (ĐHSP HN) - GV chuyên luyện ngữ pháp, chuyên gia viết sách Tiếng Anh. SĐT: 0977.267.662. FB: https://www.facebook.com/quoc.vinh.10. Đề hiện chưa có giải thích đáp án chi tiết.
Choose the word that differs from the rest in the position of the main stress.
  • documentary
  • occurrence
  • competition
  • individual
Choose the word that differs from the rest in the position of the main stress.
  • relationship
  • arrangement
  • challenging
  • eliminate
Choose the word that differs from the rest in the pronunciation.
  • machine
  • suggestion
  • shouting
  • emotion
Choose the word that differs from the rest in the pronunciation.
  • broadened
  • used

  • cried
  • smiled

Choose the underlined part that needs correction.

It would be both noticed and appreciating if you could finish the work before you leave

  • both
  • the work
  • leave
  • appreciating

Choose the underlined part that needs correction.

A calorie is the quantity of heat required to rise on a gallon of water one-degree centigrade at one atmospheric pressure

  • to rise
  • A calorie
  • quantity
  • required

Choose the underlined part that needs correction.

Harry, alike his colleagues, is trying hard to finish hart work early.

  • alike
  • hard
  • is trying
  • early

Choose the correct answer.

Coffee is the second most valuable _____ after oil.

  • ware
  • production
  • producing
  • commodity

Choose the correct answer.

We _____ on the beach now if we hadn’t missed the plane.

  • might have lain
  • would lie
  • could be lying
  • would have lain

Choose the correct answer.

The noise from the nearby factory kept me _____ .

  • awake
  • awakened
  • waking
  • woken

Choose the correct answer.

Make sure you ____ us a visit when you are in town again.

  • pay
  • have
  • give
  • do

Choose the correct answer.

I used to run a mile before breakfast but now I am ____ .

  • not used to it
  • no longer practice it
  • out of practice
  • out of the habit

Choose the correct answer.

The government is determined to ____ terrorism.

  • put the stop to
  • put stop to
  • put stops to
  • put a stop to

Choose the best answer.

Out ___ for a walk after she finished doing her homework.

  • did Mary go
  • Mary went
  • Mary did go
  • went Mary

Choose the correct answer.

Lucia was surprised when her guests ____ late for the party.

  • came up
  • turned up
  • looked up
  • put up

Choose the correct answer.

Liquid milk is usually pasteurized in order to kill bacteria for a longer ____.

  • expectancy
  • production
  • living
  • shelf life

Choose the correct answer.

The majority of people accept that modern drugs are the most effective way to cure a(n) ______.

  • sicken
  • illness
  • symptom
  • treatment

Choose the correct answer.

____ the price is high, we can’t afford to buy a new car.

  • Now that
  • Although
  • Whereas
  • As long as

Choose the most suitable response

- “Your dress is lovely. I like it”

- “______”

  • Oh, it’s just an old dress
  • Thanks anyway. I think it makes me look older
  • You must be kidding. I think it’s terrible
  • Thank you. That’s a nice compliment

Choose the best answer.

You have gone to the doctor’s to have a check-u. You ____. You just had your check-up last week.

  • didn’t need to go
  • needn’t have gone
  • needn’t go
  • don’t need to go

Choose the most suitable response

“Happy Christmas”

“______”

  • The same to you!
  • Happy Christmas!
  • You are the same!
  • Same for you!

Choose the word that is CLOSEST in meaning to the underlined part.

The sailor is suffering from a deficiency of Vitamin C.

  • lack
  • short
  • shortage
  • lacking

Choose the word that is CLOSEST in meaning to the underlined part.

The nurse told her that she would have to wait for a few days for the outcome of the medical check-up.

  • putting
  • payment
  • result
  • coming

Choose the word that is OPPOSITE in meaning to the underlined part.

The policemen broke up the fight between the two teenagers

  • started
  • stopped off
  • called off
  • canceled

Choose the word that is OPPOSITE in meaning to the underlined part.

He has a good memory to retain facts easily

  • remember
  • forget
  • understand
  • know

Read the following passage and choose the correct answer to each of the questions.  

In the explosion of the linguistic life cycle, it is apparent that it is much more difficult to learn a second language in adulthood than a first language in childhood. Most adults never completely master a foreign language, especially in Phonology – hence the ubiquitous foreign accent. Their development often “fossilizes” into permanent error patterns that no teaching or correction can undo. Of course, there are great individual differences, which depend on effort, attitudes, amount of exposure, quality of teaching and plain talent, but there seems to be a cap for the best adults in the best circumstances

Many explanations have been advanced for children’s superiority; they exploit Motherese (the simplified, repetitive conversation between parents and children), make errors un-self-consciously, are more motivated to communicate, like to conform, are not set in their ways, and have not the first language to interfere. But some of these accounts are unlikely, based on what is known about how language acquisition works. Recent evidence is calling these social and motivation explanations into doubt. Holding every other factor constant, a key factor stands out: sheer age

Systematic evidence comes from the psychologist Elissa Newport and her colleagues. They tested Korean and Chinese – born students at the University of Illinois who had spent a least ten years in the United States. The immigrants were given a list of 276 simple English sentences, half of them containing some grammatical error. The immigrants who came to the United States between the age of 3 and 7 performed identically to American – born students. Those who arrived between ages 8 and 15 did worse the latter they arrived, and those who arrived between 17 and 39 did the worst of all and showed huge variability unrelated to their age of arrival.

The passage mainly discussed

  • adult differences in learning a foreign language
  • children’s ability to learn a language
  • the age factor in learning languages fast
  • research into language acquisition

From the passage, it can be inferred that “Phonology” is the study of ____

  • he grammar of language
  • the rules of a language
  • the sound system of a language
  • the vocabulary of a language

The word “cap” in paragraph 1 is closet in meaning to _____

  • prize
  • limit
  • covering
  • level

According to the passage, young children learn languages quickly for all of the following reasons EXCEPT __________

  • they make many mistakes
  • they want to talk
  • their approach is flexible
  • they frequently repeat words

The word “unrelated” in paragraph 3 is closet in meaning to ___

  • unconnected
  • unfamiliar
  • unclassified
  • unidentified

In the experiment in the passage, the Psychologists discovered _____

  • most students had lived in the U.S for more that 10 years
  • older students were unable to learn English
  • young students learned English best
  • students who arrived late were worst of all

The word “who” in paragraph 3 refers to _____

  • Elissa Newport
  • Koreans
  • students
  • colleagues

According to the passage, what was the purpose of examining a sample number of immigrants?

  • To compare different age groups
  • To detect differences in nationalities
  • To confirm different language characteristics
  • To measure the use of grammar

Read the following passage and choose the correct answer to each of the questions.

The time when human crossed the Arctic land bridge from Siberia to Alaska seems remote to us today, but actually represents a late stage in the prehistory of humans, an era when polished stone implements and bows and arrows were already being used and dogs had already been domesticated

When these early migrants arrived in North America, they found the woods and plains dominated by three types of American mammoths. These elephants were distinguished from today’s elephants mainly by their thick, shaggy coats and their huge, upward-curving tusks. They had arrived on the continent hundreds of thousands of years before their followers. The wooly mammoth in the North, the Columbian mammoth in middle North America, and the imperial mammoth of the South, together with their distant cousins the mastodons, dominated the land. Here, as in the Old World, there is evidence that humans hunted these elephants, as shown by numerous spear points found with mammoth remains

Then, at the end of the Ice Age, when the last glaciers had retreated, there was a relatively sudden and widespread extinction of elephants. In the New World, both mammoths and mastodons disappeared. In the Old World, only Indian and African elephants survived.

Why did the huge, seemingly successful mammoths disappear? Were humans connected with their extinction? Perhaps, but at that time, although they were cunning hunters, humans were still widely settled and not very numerous. It is difficult to see how they could have prevailed over the mammoth to such an extent.

With which of the following is the passage primarily concerned?

  • Migration from Siberia to Alaska
  • Techniques used to hunt mammoths
  • The prehistory of humans
  • The relationship between man and mammoth in the New World

The word “implements” in paragraph 1 is closest in meaning to _____.

  • tools
  • ornaments
  • houses
  • carvings

The phrase “these early migrants” in paragraph 2 refers to ____.

  • mammoths
  • humans
  • dogs
  • mastodons

Where were the imperial mammoths the dominant type of mammoth?

  • Alaska
  • the central portion of North America
  • the southern part of North America
  • South America

It can be inferred that when humans crossed into the New World, they ____.

  • had previously hunted mammoths in Siberia
  • had never seen mammoth before
  • brought mammoths with them from the Old World
  • soon learned to use dogs to hunt mammoths

Which of the following could be the best substitute for the word “remains” in paragraph 2?

  • bones
  • drawings
  • footprints
  • spear points

The passage supports which of the following conclusions about mammoth

  • Humans hunted them to extinction
  • The freezing temperatures of the Ice Age destroyed their food supply
  • The cause of their extinction is not definitely known
  • Competition with mastodons caused them to become extinct

Read the following passage and choose the correct word (s) for each of the blanks.

INTELLIGENCE TEST

Schools exams are, generally speaking, the first kind of tests we take. They find out how much knowledge we have (41) ____. But do they really show how intelligent we are? After all, isn’t it a fact that some people who are very successful academically don’t have any (42)____ sense? Intelligence is the speed at which we can understand and (43)____ to new situations and it is usually tested by logic puzzles. Although scientists are now preparing advanced computer technology that will be able to “read” our brains, for the present tests are still the most popular ways of measuring intelligence. A person’s IQ is their intelligence as it is measured by a special test. The most common IQ tests are run by Mensa, an organization that was founded in England in 1946. By 1976 it had 1300 members in Britain. Today there are 44000 in Britain and 100000 worldwide, largely in the US. People taking the tests are judged in relation to an average score of 100, and those score over 148 are entitled to join Mensa. This (44)___ at 2% of the population. Anyone from the age of six can take the tests. All the questions are straightforward and most people can answer them if (45)____ enough time. But that’s the problems – the whole point of the tests is that they’re against the clock.

Choose the correct answer.
  • fetched
  • gained
  • attached
  • caught
Choose the correct answer.
  • natural
  • bright
  • sharp
  • common
Choose the correct answer.
  • accord
  • react
  • answer
  • alter
Choose the correct answer.
  • adds up
  • turns to
  • comes up
  • works out
Choose the correct answer.
  • allowed
  • spared
  • let
  • provided

Choose the sentence that is closest in meaning to each of the following questions.

She gets up early to prepare breakfast so that her children can come to school on time.

  • Despite her getting up early to prepare breakfast, her children cannot come to school on time.
  • Because she wanted her children to come to school on time, she gets up early to prepare breakfast.
  • If she does not get up early to prepare breakfast, her children will not come to school on time.
  • Unless she gets up early to prepare breakfast, her children will not come to school on.

Choose the sentence that is closest in meaning to each of the following questions.

The last time I went to the museum was a year ago.

  • I have not been to the museum for a year.
  • A year ago, I often went to the museum.
  • My going to the museum lasted a year.
  • At last, I went to the museum after a year.

Choose the sentence that is closest in meaning to each of the following questions.

I think you should stop smoking.

  • If I am you, I will stop smoking.
  • If I had been you, I would stop smoking.
  • If I were you, I would stop smoking.
  • If I were you, I will stop smoking.

Choose the sentence that best combines each pair of sentences in the following questions.

John was not here yesterday. Perhaps he was ill.

  • John needn't be here yesterday because he was ill.
  • Because of his illness, John should have been here yesterday.
  • John might have been ill yesterday, so he was not here.
  • John must have been ill yesterday, so he was not here.

Choose the sentence that best combines each pair of sentences in the following questions.

It doesn’t make any difference if it rains. They will still go.

  • The difference is there going in the rain.
  • Whether it rains or not, they will still go.
  • But for the rain, they would have gone.
  • But for the rain, we would not have to go.